OKULÖNCESİ DÖNEMDE YAŞLARA GÖRE KİTAP ÖNERİLERİ

Çocukların dil gelişimlerini sağlıklı bir şekilde ve zamanında edinebilmeleri için kitaplar büyük önem taşıyor.

Çocukların yaşlarına göre düzenlenmiş kitaplar okuma kültürü geliştirmeleri açısından olmazsa olmazlardandır. Yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da kaliteli edebiyat eserleri seçilmelidir. Eğlenceli ve yeni bilgiler verebilen eserler her yaştaki çocuğun ilgisini çekecektir.
Çocuk kitaplarında yaş gruplarına göre küçük farklılıklar bulunuyor. Okulöncesi 2-3 yaş dönemiyle başlayan 10-12 yaş ve üstü dönemine kadar ele alınan çocuk edebiyatı eserleri dilsel, bilişsel, kişisel, toplumsal gelişimlerine katkı saylayabilme düzeylerine göre belirleniyor.
Okulöncesi dönemdeki çocuklar için canlı renkleri bulunan, kocaman resimli ve kısa bir öyküye sahip kitaplar çocukların kitabı dinlerken aynı zamanda izlemelerini kolaylaştıracak, onları öykünün içine katacaktır. Öykünün çok fazla uzun olmaması bu yaş grubundaki çocukların sıkılmasını önleyecektir. 

Hangi yaşlara ne tür kitap alınmalı?


·                    Eğer 2-3 yaşında bir çocuğunuz varsa oyuncak kitap türündeki kitapları tercih edebilirsiniz. Bu tür kitaplar çocuğun ilgisini çekerler. Bazı türleri ise farklı duyu organlarına hitap edebilen kitaplardır. Sesli, müzikli, renkli, resimli, tüylü kitaplar bu kategoride yer alır. Farklı yapıdaki materyalleri içeren ve dokunabilecekleri kitaplar da alabilirsiniz. Böylelikle sert, yumuşak, kaygan gibi kavramları öğrenebilirler.
·                    Yaşı 3-4 olan çocuklar artık az kelimeyle birleşik cümle kurmaya başlarlar. Bu dil gelişimlerini destekleyici 4-5 kelimelik cümle yapısından oluşan kitaplar seçilebilir. Kişilik gelişimi açısından bu yaş grubundaki çocuklar artık benlik kavramı oluşturmaya başlarlar ve kendilerini tanırlar. Kendilerinin ve akranlarının davranışlarını, duygularını öğrenebilecekleri kitaplar seçebilirsiniz.
·                    5-6 yaş grubundaki çocukların dil kullanma becerileri yetişkinlere yakındır. Ayrıca yetişkinlerin ilgi ve güvenine ihtiyaç duyarlar. Aynı yaş ve cinsiyettekiler birbirlerini taklit etmeyi severler. Aynı zamanda ait olma kavramı geliştirirler ve aile içinde, okulda, toplumsal alanlarda kendilerine bir yer edinmek isterler. Bu yaş grubundaki çocuklara okul, ev, aile, arkadaşlar konulu ve daha karmaşık cümleler barındıran kitaplar alınabilir. Bu kitapların davranış eğitimi veren türlerini seçebilirsiniz. Kitaplar içerisinde geçen bilmedikleri değişik kelimeleri merakla soracaklardır.


Çocuklarda merak uyandıran bir kitap: Ce-ee haydi beni bul! / Çiftlik

Net Çocuk Yayınları’na ait olan maske gibi kullanılan bu delikli kitap, sayfaları çevirdikçe başka bir hayvanın yüzü olmanızı sağlıyor. Böylece çocukların her sayfaya ayrı ilgiyle yaklaşmasını sağlayabiliyorsunuz. Kısa cümlelerden oluşan bu kitap, 1-3 yaş arasında rahatlıkla kullanılabilecek kitaplardan biri.

Benim duygusal dünyam serisinden: Kararlı


Dörtgöz Yayınları’nın Benim Duygusal Dünyam serisi kitaplarından biri olan ‘Kararlı’ çocukların karar alma yetisini, kendi kendisiyle baş edebilme duyumlarını ele alıyor. Kitap, işlediği karakterden yola çıkarak çocukların kendi başına ayakkabılarını giyebilmeyi denemesini, odalarını toplayabilmesini, başarısız olduğunda bu durumla baş edebilmesini teşvik ediyor. Birkaç kelimelik kısa cümle yapıları içeren bu kitap, okulöncesi 3-4 yaş çocuğuna oldukça uygun.

Burcu – Oyuncakları Toplamak Kimin Görevi? Ve diğerleri…


Timaş Yayınları’nın bir davranış eğitimi serisi olan ‘Burcu’ adlı seri, çocukların günlük hayatta karşılaştıkları olumlu ya da olumsuz durumları Burcu karakteri üzerinden işliyor. Kitap içeriği genel anlamda renkli ve kocaman resimli, okunaklı cümlelerden oluşuyor. Cümle yapıları itibariyle 5-6 yaş grubuna uygun olan bu kitap, büyük boyutu ve resimleri sayesinde anaokullarında ‘göstererek okuma’ tekniği için rahatlıkla kullanılabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar